Jasno
  • 6 °C
  • Jasno
Reported on:
18. Januar 2018 - 12:30

080 86 52

Mehansko čiščenje

Pri mehanskem čiščenju iz odpadne vode odstranjujemo neraztopljene snovi s precejanjem vode skozi grablje in sita, z usedanjem snovi na dno ali vzplavanjem na površino. Neraztopljene snovi so lahko organskega izvora (veje, krpe, maščobe, olja, semena oz. sadne koščice, plastika itd.) ali anorganskega izvora (kamenje, pesek, steklovina, koščki kovin itd.). Iz vode izločene snovi se kot nenevaren odpadek odvažajo v nadaljnjo obdelavo.

Večina odpadkov, ki se izloči iz odpadne vode v postopku mehanskega čiščenja, ne sodi v kanalizacijo. Ostanki hrane, kuhinjskih olj in drugi odpadki v gospodinjstvu (cigaretni ogorki, palčke za čiščenje ušes, zobne nitke, higienski vložki, ženske najlon nogavice, tekstilni izdelki, kondomi itd.) se morajo ločeno zbirati doma in odložiti v ustrezen zabojnik za odpadke. Za delovanje čistilne naprave in okolje pa so še nevarnejše snovi, ki jih prebivalci odvržejo v kanalizacijo in so v vodi topne. Ostanki barv, zdravil, fitofarmacevtskih sredstev, biološko nerazgradljivih čistil, odpadnih olj, naftnih derivatov itd. ne sodijo v kanalizacijske odtoke, saj se na čistilni napravi ne razgradijo, zavirajo njeno delovanje in ogrožajo zdravje vodotokov.

Več o tem, kaj ne spada v kanalizacijo

V lovilcu kamenja odstranimo večje odpadke in kamenje, ki jih prinese odpadna voda po kanalizaciji. Grobe grablje na vhodnem črpališču ščitijo polžaste črpalke, da vanje ne pridejo predmeti, večji od 8 cm. Črpalke dvignejo odpadno vodo do nivoja, od koder se voda gravitacijsko pretaka do iztoka očiščene vode v Ljubljanico.

Odpadna voda, ki priteče iz vhodnega črpališča, se v koritu porazdeli na tri sisteme finih grabelj. Na njih odstranimo delce, večje od 6 mm. Ograbke operemo in stisnemo v vijačni stiskalnici, da iztisnemo odpadno vodo in tako zmanjšamo volumen odpadka.

Ozračeni lovilec maščob in peskolov je namenjen odstranjevanju maščob, olja in delcev iz surove odpadne vode, ki so manjši od 6 mm. Objekt je opremljen z mostnimi strgali oziroma posnemali, ki v vsakem bazenu po dnu strgajo pesek v konuse peskolova in na gladini maščobnika posnemajo maščobe v jašek za maščobe. Pesek prečrpamo v ločevalnik peska. Maščobe z vijačnimi črpalkami prečrpamo v objekt za obdelavo blata.

Več o tehnoloških podatkih