Jasno
  • 6 °C
  • Jasno
Reported on:
18. Januar 2018 - 12:30

080 86 52

O trdoti vode

Kaj povzroča trdoto vode?

Trdoto vode povzročajo kalcijeve in magnezijeve soli v vodi.

Skupna trdota predstavlja vsoto karbonatne in nekarbonatne trdote. Kot karbonatno trdoto označujemo prisotnost kalcijevih in magnezijevih ionov, ki tvorijo hidrogenkarbonate. Nekarbonatno trdoto predstavljajo ioni kalcija in magnezija, ki tvorijo kloride, sulfate in nitrate - soli obeh omenjenih ionov torej, ki so v vodi poleg hidrogenkarbonatov še prisotne.

Trdoto vode  izražamo kot vsoto množin kalcijevih in magnezijevih ionov in jo predstavimo kot vsebnost kalcijevega oksida (CaO). 

Enota, ki se najpogosteje uporablja za izražanje trdote vode, je nemška trdotna stopnja (1°N = 10 mg kalcijevega oksida na liter).

Uporablja se tudi francoska trdotna stopnja (1°F = 17.8 mg kalcijevega karbonata na liter). 1°N ustreza 1.78°F.

Trdote vode izražamo v nemških (°N ) ali francoskih trdotnih stopnjah (°F):

 

°N

°F

Mehka voda

  do 7

do 13

Srednje trda voda

7 - 15

13 - 27

Trda voda

15 - 21

27 - 37

Zelo trda voda

nad 21

nad 37

 

Ali je voda v Ljubljani »trda«?

Pitna voda v Ljubljani je srednje trda, kar je običajno za pitno vodo.

Kaj povzroča nastajanje vodnega kamna?

Zaradi slabe topnosti kalcijevega in magnezijevega karbonata se soli izločijo in nastanejo usedline. Na površine v kopalnici, grelne površine in na stene cevovodov se nalaga t.im. vodni kamen. Sivkasti madeži na keramičnih ploščicah in na pipah na pogled res niso prijetni, predstavljajo pa malenkostno težavo v primerjavi z resnimi okvarami in motnjami pri delovanju vodovodnih in toplovodnih naprav, ki se pojavijo zaradi oblog vodnega kamna.

Koliko pralnega sredstva potrebujemo?

V Ljubljani uporabljamo količine pralnih sredstev, ki jih proizvajalec predlaga za srednje trdo vodo.

Trda voda povečuje porabo pralnih praškov, zato le-ti vsebujejo snovi, ki oborijo kalcijeve in magnezijeve ione. Pri doziranju si pomagamo z napotki na zavoju pralnega praška. Uporabimo najmanjšo količino pralnega praška, ki jo proizvajalec priporoča za določeno območje trdote. S tem prihranimo nekaj denarja, izognemo pa se tudi čezmernemu obremenjevanju okolja.

Ali je v Ljubljani potrebno vodo mehčati?

V posebnih primerih, ko potrebujemo mehkejšo ali popolnoma demineralizirano vodo, uporabljamo posebne naprave za mehčanje. Takšne naprave se uporabljajo predvsem za profesionalne pralne stroje, za aparate za pripravo napitkov in pri instalaciji zahtevnejših klimatskih naprav.

Kako ugotovimo trdoto vode?

V laboratoriju z ionskim kromatografom določimo koncentracijo kalcijevih in magnezijevih ionov, trdoto pa nato izračunamo.