Aktualno

Ljubljanski mestni pitniki - osvežitev na vsakem koraku

Daljša obdobja vročine v poletnem času od nas zahtevajo bolj pogosto hidracijo. Pomanjkanje vode v telesu mnogokrat zaznamo šele, ko nas o tem opomni glavobol. Da bodo skrbi za zadosten vnos tekočine manjše, se lahko v vročih poletnih mesecih v Ljubljani osvežite tudi s svežo pitno vodo iz pitnikov, v katere doteka voda iz centralnega vodovodnega sistema, njeno kakovost pa redno nadzorujemo pri Javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija, kjer skrbimo tudi za redno vzdrževanje pitnikov.

Od narave do mestnega središča

Od pomladi pa vse do oktobra delujejo pitniki v Ljubljani na 34 lokacijah. Te boste našli tako na sprehodu v središču mesta - na Kongresnem trgu, Čopovi ulici, Ljubljanskem gradu - kot tudi ob obrobju na poti do obvoznice. Pitniki predstavljajo odlično nadomestilo plastenkam vode, ki jih običajno jemljemo s seboj ob športanju ali prirejanju piknikov v naravi. Pitniki se namreč tudi na najbolj priljubljenih lokacijah za preživljanje prostega časa v Ljubljani - parku Tivoli, ob trasi PST-ja in na Golovcu.

Nadzorovana in kakovostna pitna voda

Voda v ljubljanske pitnike priteka večinoma iz vodarne Kleče, kar pomeni, da je vodovodno omrežje blizu, zadrževalni čas vode od omrežja do pipe pa kratek. Zaradi tega se voda v pitnikih običajno ne pregreva. V času daljših obdobij vročine pa vseeno velja za ustaljeno prakso, da se pitnike pred pitjem spere, dokler iz njih ne priteče sveža voda.

Strah, da voda ne bi bila pitn, je popolnoma odveč, saj v času delovanja pitnikov izvajamo redni notranji nadzor pitne vode, zato bi ob vsaki neskladnosti, ki so pogojene z določbami zakonodaje, pitnik nemudoma izključili iz obratovanja. Vzorci pitne vode iz pitnikov so redno testirani. Vsa poročila o mikrobioloških testih so objavljena na: http://www.vo-ka.si/informacije/kaksno-vodo-pijemo/aktualne-informacije-o-ljubljanskih-pitnikih

Največkrat se odžejamo ob različnih aktivnostih

Po porabi vode za posamezne pitnike je razvidno, da so najbolj priljubljeni pitniki na lokacijah Cankarjev vrh pri gostilni Rožnik, v Mostecu in na Poti na Golovec.

Tudi tuji obiskovalci prestolnice so nad Ljubljanskimi pitniki navdušeni, predvsem zaradi njihove priročnosti, frekvetne lokacije in vedno dostopne sveže vode.

Kje stoji meni najbližji pitnik?

Na različnih lokacijah v Ljubljani in njeni okolici se tako lahko po opravkih odpravite brezskrbno in brez kupovanja dodatnih plastenk ustekleničene vode, saj si vodo lahko natočite pri najbližjem, javno dostopnem pitniku. Točne lokacije vseh pitnikov je mogoče najti z mobilno aplikacijo Tapwater, ki vam s pomočjo informacije o vaši lokaciji na zemljevidu izriše pot do najbližjega pitnika. Hladna osvežitev tako ne potrebuje biti pogojena z ustvarjanjem dodatne odpadne embalaže in zapravljanjem denarja. Z le nekaj kliki se pot do najbližjega pitnika razkrije skoraj na vsakem koraku.

Zgodovina pitnikov

Zgodovina pitnikov sega že v čas Rimljanov in starih Grkov, prvi uradni mestni pitnik je bil po nekaterih virih postavljen v središču Londona že leta 1859. Po tem so se pitniki hitro razširili tako po Angliji kot po drugih evropskih mestih in postali priljubljeni tudi v Ameriki.

Pitniki imajo tako izjemno dolgo zgodovino, a je njihov velik pomen zmanjšal trend kupovanja ustekleničene vode, kar je slabo tudi za okolje in z veseljem opažamo, da se ta trend obrača. To, da imamo v Ljubljani pitnik na vsakem koraku je izjemen privilegij, na katerega smo zelo ponosni.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n